5 tips om je doelgroepen optimaal aan te spreken

Voor een effectieve marketingcommunicatie moet je precies weten wie de doelgroep van je product of dienst is. Want de doorgewinterde CEO van een grote landbouworganisatie spreek je natuurlijk anders aan dan een jonge agrariër die net is begonnen met zijn boerenbedrijf.

In dit hoofdstuk geven we je enkele bruikbare tips voor het bepalen en optimaal aanspreken van je doelgroep(en). Belangrijk daarbij is dat je niet altijd met één mond moet praten, want de kans is groot dat je meerdere producten verkoopt die niet allemaal dezelfde doelgroep hebben. Mogelijk is zelfs de groep consumenten van één bepaald product heel divers. Om het overzicht te bewaren en je doelgroepen goed te targeten, is het handig om de markt op te delen in segmenten. Stem je toon, boodschap, medium en vormgeving dus af op specifieke kopers van je producten en niet (alleen) op de klanten van je bedrijf in het algemeen. Dat is de belangrijkste les van dit hoofdstuk, maar in het verlengde hiervan hebben we nog een paar handige tips voor je.

Tip 1 Maak gebruik van marktonderzoek en marktsegmentatie
Door de markt in kaart te brengen, krijg je inzicht in de behoefte aan je producten en de identiteit van je klanten. Een algemeen marktonderzoek geeft daarvan al een aardig beeld, maar voor een gerichte marketing is het zaak dat je je doelgroepen verdeelt op basis van relevante kenmerken. Dit noemen we marktsegmentatie, een begrip dat in dit boekje nog vaker zal terugkomen. Voor nu is het belangrijk om te weten dat marktsegmentatie een effectieve manier is om je doelgroepen heel concreet voor ogen te krijgen. Zo kun je de markt indelen op basis van demografische en geografische gegevens, maar bijvoorbeeld ook op opleidingsniveau en inkomen. Het werkt nog beter als je van de verschillende segmenten fictieve personen creëert, compleet met naam en uiterlijke kenmerken. Deze zogenaamde persona’s geven je doelgroepen letterlijk een gezicht.

Het voordeel van marktsegmentatie is dat je je marketingstrategie perfect kunt afstemmen op deze verschillende doelgroepen. Bovendien kun je de segmenten zo algemeen of specifiek mogelijk maken als je zelf wilt, als je er maar voor zorgt dat je communicatie aansluit bij de kenmerken en interesses van de consumenten. Ook je klantenservice kan profiteren van de marktsegmentatie, omdat je hiermee concreet kunt bepalen hoe je je (bestaande) klanten aanspreekt en welke kanalen je hiervoor moet inzetten.

Tip 2 Zoek het persoonlijke contact met je doelgroep
Persona’s geven een goed beeld van je doelgroep en zijn ideaal om je marketingstrategie in de steigers te zetten, maar het zijn natuurlijk geen mensen van vlees en bloed. Maak dus geen karikaturen van je klanten en potentiële afnemers en zoek ook het persoonlijke contact met hen. Denk daarbij aan het deelnemen aan consumentenbeurzen en andere evenementen waar je je doelgroepen kunt ontmoeten. Met andere woorden: kom uit je ivoren toren, praat met je klanten, toon oprechte interesse in hun behoeften en uitdagingen, en leg hen persoonlijk uit dat jij daar de perfecte oplossing voor hebt.

Deze ontmoetingen hebben een aantal voordelen die je misloopt bij alleen een marketingstrategie ‘op afstand’. Zo is het deelnemen aan grote beurzen nog altijd een uitstekende manier om je naamsbekendheid te vergroten, ook al omdat dit soort evenementen vaak gepaard gaan met grootschalige communicatiecampagnes. Bovendien leveren gesprekken met je eindklanten vaak nieuwe ideeën op over de werking van je producten in de praktijk. Doe hier je voordeel mee en integreer ook deze inzichten in je marketingstrategie.

Tip 3 Gebruik tekstschrijvers en vertalers die de doelgroep kennen
Als je eenmaal goed voor ogen hebt wie je doelgroepen zijn en de markt hebt opgedeeld in ‘hapklare’ segmenten, ben je klaar voor de volgende stap: het creëren van content. Inmiddels weet je vrij nauwkeurig welke boodschap je wilt overbrengen en aan wie, maar het is natuurlijk de toon die de muziek maakt. Het is dus belangrijk dat tekstschrijvers, vertalers en andere contentmakers je doelgroepen heel goed kennen. Idealiter maken ze er zelf deel van uit, maar het is in elk geval essentieel dat ze hun taal spreken en weten wat er bij hen speelt. Zo komt je boodschap optimaal over en voelen je klanten zich serieus genomen en begrepen.

Professionele communicatie- en vertaalbureaus als AgroLingua beschikken over een omvangrijk netwerk van ervaren en deskundige vertalers en tekstschrijvers. Zij kunnen dus altijd de contentmakers leveren die precies de juiste toon aanslaan voor een effectieve en lucratieve marketingstrategie.

Tip 4 Kies een vormgeving die aantrekkelijk is voor je doelgroep
Nog voordat mensen nog maar een letter van je boodschap hebben gelezen, hebben ze door de vormgeving van je brochure, website of advertentie al een eerste indruk van je bedrijf. En zoals je weet kun je die eerste indruk maar één keer maken. Besteed dus ook voldoende aandacht aan het visuele aspect van je communicatie-uitingen. Bij CEO’s en andere beleidsbepalers moet je bijvoorbeeld niet aankomen met graffiti-letters, terwijl een jongere doelgroep dat juist wel zal aanspreken. Kijk ook kritisch naar de verhouding tussen de hoeveelheid tekst en de afbeeldingen en stem ook dit af op het specifieke publiek.

Een uitstekend middel om ‘droge’ informatie op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren, is de infographic. Een van de voordelen hiervan is dat je min of meer wordt gedwongen om je boodschap kort en bondig te formuleren, wat de kracht ervan ten goede komt. Combineer de tekstjes met overzichtelijke graphics en schemaatjes, ook nu weer in een stijl die aansluit bij je doelgroep. Maak ook hiervoor gebruik van specialisten: vormgevers en tekenaars die ervaring hebben met marketing en die de markt en je klanten kennen.

Tip 5 Gebruik de mediakanalen die het populairst zijn bij de doelgroep
Om je boodschap optimaal over te brengen, is het ook van belang dat je de juiste mediakanalen inzet. Voor een zo groot mogelijk bereik kies je natuurlijk de kanalen die het meest worden gebruikt door de doelgroep die je voor ogen hebt. Daarbij kan het gaan om klassieke middelen als brochures, posters en krantenadvertenties, maar ook om digitale kanalen als je eigen website en sociale media. Het voordeel van die laatste groep is dat je in nauw contact staat met je publiek, omdat ze de mogelijkheid hebben om direct en persoonlijk te reageren op je communicatie. Door die interactie krijg je uit de eerste hand te horen wat er leeft onder je doelgroepen. Je kunt zelfs de vooral op Twitter populaire polls gebruiken als ‘mini-marktonderzoekjes’ om je marketingstrategie nog beter af te stellen.

Bedenk overigens wel dat ‘sociale media’ inmiddels ook al een breed begrip is en dat je ook daarin dus moet differentiëren. Zo heeft LinkedIn de voorkeur als je het wat zakelijker wilt houden, terwijl je voor wat ludiekere communicatie beter kunt kiezen voor een platform als Facebook of Instagram.

Meer weten? Neem dan contact op met de vertaal- en lokalisatiespecialisten van AgroLingua!

Terug naar blogs

Gecertificeerd vertaalbureau

ISO 9001 & 17100:2015 certificering