De provincie Friesland heeft een eeuwenlange traditie in de zuivelsector opgebouwd. Om het kloppende zuivelhart van Nederland kloppend te houden, ontstond er in het jaar 2016 een samenwerkingsverband met het doel dat Friesland een leidende rol in de Nederlandse economie gaat spelen. Er wordt ook ruime aandacht besteed om op internationaal terrein veel meters te maken.
De agrofood sector is een belangrijke motor van de Friese export. Ongeveer een kwart van de uitvoer wordt door de agrofood sector uit deze provincie gerealiseerd. Groeikansen liggen er vooral voor het internationaal vermarkten van producten en kennis binnen de agrofood. Hoewel het bedrijfsleven hierin leidend is, zet het investeringsprogramma ‘Wurkje foar Fryslân’ in op een hernieuwde versterking van de bedrijfssector, wat moet leiden tot een versterkt internationaal imago.
Friesland heeft de potentie om uit te groeien tot een internationaal brandpunt in de agrofood sector. Van de Friese agrofood export blijft een groot deel binnen de Europese Unie, vooral in Duitsland en andere direct omliggende landen (1e ring). De rest van de export komt terecht in Oost-Europa en landen buiten Europa, waarbij Azië de belangrijkste markt is. Hoewel er verwacht wordt dat de groei van de voedselmarkten in de 1e ring de komende jaren verder gaat stagneren, vertonen de 2e ring (opkomende markten) en de 3e ring (ontwikkelingslanden) juist een grote groei in de voedselmarkt en in de import door de bevolkings- en welvaartsgroei die er plaatsvindt.
Om het kloppende zuivelhart van Nederland ook kloppend te houden, ontstond op 1 december 2016 Dairy Valley. Voor dit samenwerkingsverband tussen ondernemers, overheid, onderwijs en onderzoekers is de belangrijkste taak het sterk houden van de zuivelketen zodat Friesland een leidende rol in de Nederlandse economie gaat spelen. Verder wordt er natuurlijk ook ruime aandacht besteed om op internationaal terrein veel meters te maken. Niet alleen als zuivelproducent maar ook in het leveren van kennis, innovatieve producten voor melkveehouderij, natuur, milieu, dierenwelzijn, duurzame en circulaire landbouw.
De kracht van Dairy Valley ligt in de samenwerking van verschillende partners. In ‘het land van melk en water’ zoals Friesland ook wel wordt genoemd, werken de provincie Friesland, 4 gemeenten, de hogeschool Hall Larenstein en bedrijven als FrieslandCampina, Ausnutra en a-ware hand in hand. Daarbij komen nog duizenden melkveehouderijen, Wetsus (Europees ‘Centre of excellence’ voor duurzame watertechnologie) en de Dairy Campus, het onderzoek- en demolocatie van de Wageningen University & Research Centre (WUR). Om verder te komen vond men het in Fryslân ook hard nodig, de krachten te bundelen. Wie niet verder aan de weg timmert en ook niet investeert, wordt door de concurrentie ingehaald. Want de concurrentie zit ook niet stil.
Een belangrijke rol in Dairy Valley speelt Dairy Campus, een proefbedrijf en centrum voor wetenschappelijk onderzoek en praktijkonderwijs op het gebied van de melkveehouderij (van koeien) in Leeuwarden. Samen met andere groene kennisinstellingen zoals Wageningen University & Research en Hall Larenstein, maar ook via het bedrijfsleven via LTO richt men zich op de ontwikkeling van duurzame zuivelproductie en -verwerking. Geopend in het jaar 2016 wordt het instituut ingezet voor het vergaren van data die nadien kan worden gebruikt voor het bedenken van nieuwe, innovatieve manieren voor het runnen van een boerenbedrijf en de verwerking van zuivel. Als onderdeel van WUR concentreert Dairy Campus zich op een nauwe samenwerking tussen wetenschap, onderwijs en de agrarische sector.
Volgens Dairy Campus zelf is het instituut met dat concept ‘uniek in de wereld’, want nergens anders zou een instelling bestaan die wetenschappelijk onderzoek en praktijkeducatie onder één dak samenbrengt. Het proefbedrijf ziet zich als een ‘(inter)nationaal toonaangevend centrum waar onderzoek, innovatie, educatie, praktijktraining en kennisverspreiding in de hele zuivelketen wordt gebundeld’. Het is de bedoeling om de melkveehouderij naar een hoger plan te tillen op terreinen als economisch rendement, omgang met het milieu, dierenwelzijn en maatschappelijke acceptatie. De relatie met de burgers is hierbij sturend, want uiteindelijk komen producten zoals kaas en melk op de eettafel van de consument terecht. De rol van de consument is in het laatste decennium dan ook groter geworden. Men stelt hogere eisen. Hierdoor wordt de interactie met de omgeving nog belangrijker.
Voor Dairy Campus bestaan er 3 leidende gedachten die telkens weer terugkeren in de denk- en werkwijze van het instituut: De productie van zuivel moet natuurinclusief, de productie moet voldoen aan gestelde duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals – SDG) en dan op circulaire wijze tot stand komen. Met deze 3 criteria wil het koersbepalende kenniscentrum bijdragen aan een duurzame melkveehouderij in het jaar 2030. Dat is de uitdaging.
De kennis en expertise die Dairy Valley met de rest van de wereld kan en wil delen, blijft niet alleen in Fryslân of in Nederland maar gaan de hele wereld over. Juist daarom zijn vertalingen zeer belangrijk in de wetenschap en het internationale bedrijfsleven. Door het uitwisselen van kennis en informatie met collega’s en klanten in het buitenland is Friesland goed op weg, het imago als zuivelprovincie verder uit te bouwen. Daartoe moeten internationale programma’s worden ontwikkeld voor een aantal strategisch gekozen landen, om zo bijvoorbeeld onderzoeksresultaten en marketingmaterialen in andere talen deuren te laten openen voor partnerschappen en nieuwe klantenrelaties.
Een erkend vertaalbureau als AgroLingua met expertise in de agro- en foodsector is hiervoor de juiste partner. Wij werken uitsluitend met native speakers die uw vaktaal spreken. En dat in meer dan 170 taalcombinaties. Bij ons vertaalbureau kunt u daarom altijd rekenen op professionele vertalingen die in andere landen de juiste boodschap overbrengen. Dus landen van de 1e ring, 2e ring én 3e ring.
Benieuwd naar onze vertaaldiensten en wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Terug naar blogs