Nederland behoort tot de grootste exporteurs van agrofoodproducten ter wereld. In 2023 steeg de export van land- en tuinbouwproducten naar € 123,8 miljard. De exportcijfers over 2023 zijn indrukwekkend en laten zien dat Nederlandse boeren en tuinders, hun coöperaties en ketenpartners echte ondernemers zijn. Limburg maakt een groot deel uit van deze agrarische sterkhouder met het op één na grootste tuinbouwgebied van Europa: Greenport Venlo. Voorheen bekend als Klavertje 4, is Greenport Venlo een regionaal samenwerkingsverband tussen de gemeenten Venlo, Horst aan de Maas en Venray en de provincie Limburg op een oppervlakte van circa 5400 hectare.
Landbouw en logistiek zijn al decennialang belangrijke en traditionele sectoren in deze regio. Producten uit de agrarische branche vinden via de logistieke hotspot Venlo hun weg naar afnemers in het binnen- en buitenland. De agrofoodsector en logistiek, maar ook de maakindustrie zijn hier op de juiste plaats. Van middelgrote bedrijven tot grote multinationals: In de afgelopen jaren hebben meer dan 70 bedrijven uit verschillende sectoren zich gevestigd in Greenport Venlo.
De regio Venlo-Venray profiteert van een zeer goede bereikbaarheid. Het bedrijventerrein ligt dicht bij de snelwegen A73 en A67 met een goede aansluiting aan Noordrijn-Westfalen, de deelstaat met de meeste inwoners (bijna 18 miljoen) van Duitsland. De Greenportlane (N295) is een provinciale vierbaansweg, die de A73 met de A67 verbindt. Deze weg ligt midden in het Greenportgebied en vormt met zijn speciale rotondes (zogenaamde ovondes) een effectieve ontsluiting voor de bedrijventerreinen.
Verder beschikt deze regio op dit moment over drie railterminals waaronder de grootste inlandse railterminal van Nederland. Deze terminal beslaat in totaal 28 hectare en heeft onder meer acht sporen van 900 meter. Per dag kunnen op deze terminal 12 treinen worden geladen en gelost. Ter vergelijking: Een trein heeft dezelfde capaciteit als 56 vrachtwagens.
Venlo is met zijn ligging aan de Maas ook uitstekend via het water te bereiken. Met de Bargeterminal TCT Venlo en de Bargeterminal Wanssum zijn er twee goede scheepvaartverbindingen met de belangrijke havens van Rotterdam en Antwerpen. De Bargeterminals hebben een grote capaciteit: in Venlo kan men 80.000 twintig-voet-containers (TEU) overslaan en in Wanssum zelfs 140.000 TEU. Niet op de laatste plaats liggen rondom het gebied vier luchthavens in een straal van 75 kilometer. In een straal van 180 kilometer zijn dat er zelfs acht.
In de gebiedsontwikkeling van Greenport Venlo staan vier thema’s centraal:
1. Werk en ondernemen: In Greenport Venlo hebben de sectoren transport en logistiek de kans om hun proces op de meest efficiënte manier uit te voeren. Daarnaast krijgen glastuinbouwbedrijven in de regio vestigingsruimte en ook midden- en kleinbedrijven kunnen zich hier verder ontwikkelen.
2. Natuur en recreatie: De 400 hectare nieuwe en verbeterde natuur biedt ook nieuwe recreatiemogelijkheden. Zo worden er onder meer wandel- en fietsroutes onderhouden en inwoners van de regio hebben de mogelijkheid, hun eigen omgeving te vergroenen.
3. Duurzaamheid: Met veel groen, water, zonne- en windenergie als bouwstenen wordt er ingezet op duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, gezondheid en recreatiemogelijkheden.
4. Leren en innoveren: De Brightlands Campus Greenport Venlo groeit sinds 2017 in een rap tempo. Hier werken ondernemers, wetenschappers en studenten samen aan onderzoek naar gezonde en veilige voeding, future farming en een bio-circulaire economie.
Met de locatie van Greenport Venlo, op en rond het terrein waarop in 2012 de Floriade plaatsvond, is de goede nationale en internationale bereikbaarheid een groot voordeel. Niet alleen om producten maar ook om expertise en kennis te kunnen delen met buitenlandse partners en consumenten zijn vertalingen broodnodig. Zo kunnen de bedrijven zich nog verder ontwikkelen.
Agrolingua is al bijna 24 jaar internationaal actief en was o.a. het vertaalbureau voor de Floriade in 2012! In de regio Noord- en Midden-Limburg mogen we al veel bedrijven en organisaties tot onze vaste klantenkring rekenen. Wij ontzorgen onze klanten op het gebied van meertalige communicatie. Je kunt met een gerust hart jouw vertalingen outsourcen. Geen zorgen over: Gecertificeerde vertalingen, hooggekwalificeerde vertalers “native speakers”, tijdige oplevering van uw vertaalprojecten, opbouw vertaalgeheugens, terminologie management, hergebruik van vertalingen en moderne vertaalsoftware. Alle vertalingen overzichtelijk op één plek in je Client Portal. Géén eigen personeel dat (veel) tijd kwijt is aan vertalingen en het projectmanagement. Bij ons krijg je alles uit één hand: Translation as a Service! Interesse gewekt? Neem vrijblijvend contact op met ons team! Als gespecialiseerd en gecertificeerd bureau staan wij graag voor je klaar.
Wij van AgroLingua onderscheiden ons als vertaalbureau omdat we ons als dé marktleider in onze specialisatie positioneren: de agrarische sector en de foodsector. We werken voor internationale bedrijven en organisaties op het gebied van meertalige communicatie in deze en aanverwante sectoren en zijn gespecialiseerd in vertalingen die voornamelijk gericht zijn op de landbouw, tuinbouw, veeteelt, landbouwtechniek en voedingsindustrie. We beschikken over twee ISO-certificeringen: ISO 9001 en ISO 17100, waarbij de laatste de internationale norm is voor het kwaliteitsmanagementsysteem van bedrijven die vertaaldiensten leveren. We verzorgen vertalingen in meer dan 170 talencombinaties, waaronder Nederlands-Engels, Nederlands-Spaans, Nederlands-Frans en Nederlands-Duits. We vertalen ook onder andere in en naar het Arabisch, Chinees, Deens, Grieks, Hongaars, Italiaans, Japans, Pools, Portugees, Roemeens, Thais, Tsjechisch, Turks, Oekraïens en Zweeds.
Terug naar blogs